poniedziałek, 13 maja 2013

pora na rabarbar metodą "na oko"

słodkości nigdy dość, zwłaszcza kiedy ich przygotowanie jest tak banalnie proste i sprowadza się do przygotowania cista kruchego, obrania rabarbaru, gruszki i jabłka :)

Pamiętam kiedy jeszcze w podstawówce pani od matematyki mówiła, że na oko to chłop w szpitalu umarł, co nauczyło mnie nie używać tego określenia, ALE to ciasto jest naprawdę na oko :) przynajmniej ja je tak zrobiłam i wyszło smacznie.

składniki:

ciasto: mąka, cukier, masło, jajko, odrobina śmietany, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy

nadzienie: kilka "lasek" rabarbaru, gruszka, jabłko, cukier trzcinowy.

wykonanie:
ciasto wykonujemy jak każde ciasto kruche czyli łączymy ze sobą rozcierając masło w mieszance mąki, cukru i reszty, zagniatamy ciasto, do lodówki na poł godziny, następnie rozwałkować i ułożyć w formie do tarty, zapiec przec około 20 minut.

w międyczasie pokroić na małe kawałki rabarbar, obrane gruszkę i jabłko i w rondelku podsmażyć. Może się zdażyć, że owoce puszczą dużo soku, wtedy proponuję dodać wodę z mąką ziemniaczaną, podobnie jak przy robieniu kisielu.

a później już z górki- masę wyłożyć na ciasto, zapiekamy w 180 stopniach i gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz